Nasze marcowe klubowe spotkanie odbyło się w świątecznym nastroju. Odwiedził nas zajączek, które rozdawał typowe upominki wielkanocne. Stół również nawiązywał do klimatu świąt. Dorodna rzeżucha z kurczątkami prezentowała się okazale stanowiąc dodatek do wielkanocnego cateringu. Nie zabrakło też kartek świątecznych własnoręcznie robionych przez naszą klubowiczkę Elę Nowowiejską-Bijak.

Bardzo dużym  zainteresowaniem cieszyło się ciasto Kasi Ośłiźniok. Było doskonałe co do ostatniego okruszka, a jego wygląd zasługiwał na podziw. Fascynacja ciastem przerodziła się w sesję zdjęciową, która  przerwała konsumpcje by za chwilę wznowić ją ochoczo. Oprócz walorów smakowych ciasto wielkanocne było po prostu piękne i kolorowe.
Obiecałam, że jak tylko otrzymam od Kasi przepis to od razu wrzucam na stronę. Właśnie dzisiaj dotarł do mnie przepis i szybciutko go podaję, bo koleżanki zaczęły intensywnie się o niego dopytywać.

Mnie nie pozostaje nic innego jak tylko życzyć Wam udanych wypieków i oby ciasto wyszło tak pięknie  jak to na zdjęciu zrobionym podczas naszego spotkania.


Ciasto
- 450 g mrożonego szpinaku (drobnego, brykiet)
- 1 i 1/4 szkl. cukru
- 5 jajka
- 1 1/2 szkl. oleju
- 3 szkl. mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Szpinak rozmrozić, odcisnąć i zblendować. Jajka ubić z cukrem na gęstą puszystą białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlać olej, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Dodać szpinak i połączyć. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około godzinę. Wystudzić, przekroić na dwa Górną część ciasta pokruszyć, dolną umieścić z powrotem w blaszce..

Masa
- 1 galaretka agrestowa+400ml wrzątku(pokrojona w kostkę)
- 1litr śmietany kremówki(990ml)
- 2galaretki cytrynowe+500ml wrzątku(półpłynna)
- 2łyżki cukru pudru(ewentualnie jedna)

Kremówkę ubić z cukrem pudrem wymieszać z półpłynną galaretką dodać zieloną galaretkę i wyłożyć na ciasto, na wierzch ułożyć pokruszone ciasto i posypać owocem granatu.